Wednesday, 29 June 2011

bersyukur ke hadrat illahi :)

alhamdulilah ,,,
tdi kan ayah aq bgi hadiah tOk hari lahir aq :)
 padahal lmbat lgi
tpy ayah aq kat "ayah da bli ,,t simpan lame 2 rOsak pulak "
aq da gelak 2 da :D
i lOve ayah :D
thanks cgt :D
i like :D
na tahu ayah aq bgi ape ?? :D
jam tangan :D
bukan 1 ,,tpy 5 :D
terbaaiikkk !!
hehehe ..ayah aq kate ,,aq nie ganas ,,pky jam 1 ,,cpt rOsak ,hahaha ,,tu bli banyak tu :D ,,hehehe
aq tnye bpe harge ..mule 2 tak nak bgi tahu
last terkantOi :D ,,
harge nye mahal jugak :) ,,terkejut aq :)
i lOve u my father !!!! :D

Monday, 27 June 2011

tak pergi ke sekOlah :)

aq ukan sengaja lah ,,
kaki aq mmg sakit gler ,,:(
rase nye sebab excident hari tu ,,,
bwu effect skrg ,,
aq ta sedar un der lebam kat kaki ,,,
serius ,,mmg ta ley bangun semalam ..
aq na sOlat subuh tdi un ta ley rukuk :(
terOz aq sOlat duduk ...
tape lah ,,maybe dgn care ini Allah na buang dOse 2 aq yg banyak gler tu :)
aq ta kesah un ,,lau sakit :)
tpy rase rugi pulak tdi tak g sekOlah ...
rabu ngan khamis ,,ade sukantare ,,,aq mmg ta ley main lah ,,
kaki skit cm nie ...
btw ,,aq na dtg sekOlah sOk :D

dOa kan aq selamat ea :D
assalamuailaikum :)

Saturday, 25 June 2011

hadis -hadis :)

-Dari abu hurairah ra meriwayatkan bahawa baginda rasulullah saw bersabda :apabila salah seorg dripade kamu keluar dari rumah dan menuju ke masjidku setiap langkah akan ditulis baginya KEBAIKAN dan setiap langkah keduanya akan dihapuskan KEJAHATAN sehinggalah die kembali ke rumahnya (HR Ibn Hiban)

untungkan org yg selalu g msjid ??
jOm g msjd :)

-Dari salman ra meriwayatkan bahawa nabi saw bersabda :barangsiapa berwudhuk di rumahnya dengan sebaik-baik wudhuk kemudian pergi ke masjid ,,dia adelah menjadi tetamu Allah (Allah sebagai tuan rumah)dan adalah tanggungjawab tuan rumah untuk memuliakan tetamunya (HR Tabarani)

betape mulia nye Allah ...
tapy manusia skrg nie susah nak buad perintahnya kan ??
aq un tak sempurna ,,kite dOa lah same 2 ea :)

dan aq der dOa yg nabi surO kite hafal

-wahai Allah ,
aku memohon kepada mu daripade melakukan kebaikan ,meningalkan segale keburukan ,mencintai org-org yg miskin ,dan ampunilah dose-dose ku ,dan kasihanilah daku ..
apabila engkau membuat keputusan untuk menguji sesuatu kaum dengan fitnah atau azab maka engkau matikanlah aku sebelum datangnya fitnah dan azab itu ..
wahai Allah ,,aku memohon untuk mencintai mu ya Allah ,,dan mencintai org-org  yg mencintai engkau dan mencintai amalan menghampirkan kecintaan kepade mu ya Allah ...

amin :)

-Dari Anas ibn malik ra meriwayatkan bahawa rasulullah ssaw bersabda :doa diantare azan dan iqamah tidak akan ditOlak yakni akan diterima..para sahabat r.hum bertanya: ya rasulullah apakah yg akan kami minta ?baginda menjawab :mintalah a'fiah (keselamatan ) di dunia dan di akhirat
(HR tarmizi )

sekian :D
assalamuailaikum

kelebihan menunggu sOlat di dalam msjd :)

tdi pi sOlat kat msjd ,,
sepatOtnye der ceramah ari nie ..
tpy ustaz uzur pulak :) ..
then trOz cri hadis kat situ
ter jupe byk hadis 2 yg menarik

first ...
kelbihan menunggu sOlat
-Dari abu hurairah meriwayatkan bahawa baginda rasulullah saw bersabda :sesungguhnya org yg menunggu solat adelah seumpama seorg yg menunggang kudanya dgn pantas menuju ke medan jihad fisabilillah ..org yg menunggu solat seumpama org yg dilindungi oleh benteng yg besar (dari godaan nafsu dan syaitan)
"HR Ahmad dan Tabrani"

secOnd ...
lelaki yg sOlat disaf yg pertama
-Dari irbath bin sarian ra meriwayatkan bahawa baginda rasulullah saw telah berdoa pengampunan untuk org yg berada disaf yg pertama sebanyak 3 kali dan untuk saf yg kedua hanye sekali

susah kan nak nabi dOa kan untuk kite :)
tu rmai berebut untuk berada disaf yg pertama

Thursday, 23 June 2011

hikmah Al-quran diturunkan secara beransur

-Al-quran diturukan beransur-ansur dalam mase 22 tahun 2 bulan 22 hari atau 23 tahun (13 tahun di makkah dan 10 tahun di madinah )

-lebih mudah difahami dan dilaksanakan ..orang tidak akan melaksanakan suruhan dan larangan sekiranya ai diturunkan sekali gus secara banyak ..(hal ini disebutkan oleh bukhari dan riwayat aisyah )

-antare ayat itu ad yg nasikh dan ade yg mansukh ,sesuai dengan permasalahan pade waktu itu ..ini tidak dapat dilakukan sekiranye Al-quran diturunkan sekali gus .

-memudahkan penghafalan

-turunnya sesuatu ayat sesuai dgn peristiwa yg berlaku akan lebih mengesankan dan berpengaruh di hati

-ade antare ayat itu jawapan dripade pertanyaan atau penolakan suatu pendapat atau perbuatan ..ini sebagaimana dikata kan oleh ibnu ' Abbas ..hal ini tidak dapat terlaksana kalau Al-quran diturunkan sekali gus

Wednesday, 22 June 2011

4 unsur Al-quran yg penting bgi manusia

-Al-quran berisi pengajaran atau tuntutan,baik dalam pembangunan akhlah atau kerektOr ,sikap hidup,atau pun ,di dalam mengamal kan sesutau pekerjaan..pendidikan untuk memperluaskan sikap jiwa,membezakan baik dan buruk.

-Al-quran adalah satu ubat bagi apa yg ade dalam dada(fikiran/perasaan)akal,budi,ilmu pengatahuan ,perasaan halus dan juga ubat kpade penyakit badan

-Al-quran adelah hudan(petunjuk) jalan untuk menempoh suasana semak dalam kehidupan agar jangan tersesat dalam iktikad dan kepercayaan ,jangan salah didalam amal dan ibadat .menuntun akal ,agama dan kemasrakatan

-Al-quran adalah RAHMAT ALLAH .yaitu kurnia kasih dan sygnye kpade orang yg beriman..ini adelah hasil yg wajar dri urutan tiga pertama di atas ..bila pengajaran Allah dipegang tegOh ,,bila Al-quran dijadikan ubat di hati,penawar dada dan dijadikan petunjuk dalam perjalanan hidup ,,pasti Rahmat illahi tu akan akan dirasai pade diri sendry ,rumah tangge dan masyarakat :)

insyaAllah lite dOa rmai 2 ,,
agar kite dapat rahmat nye :)
aminnn :)

kantOi !!!

urm,,,rmai da tawu aq de blOg nie !!!
haaiissshh -.-
tak nak owg tawu pun sbnarnye ...bgi tahu pade owg yg tertentu je ,,tpy ta tahu cane ley kantOi -.-
cpe yg bgi tawu hah !
baek ngaku !
atOOaii -.-
saba-saba -.-

.............
sOk aq kne sekOlah ,,
haiss malas pulak rase nye ..
da cuti 2 ary kan :D
btw cpe yg bli mC bgi tahu aq ,,,der klinik nie die jual mC ,,jdi sape yg malas na g sekOlah g klinik tu :D
dapat lah cuti
huahuahua :D
assalamuailaikum

Saturday, 18 June 2011

:(

aq cuak gak khilangan die !
tdi un at sekOlah rmai udax laky lepaq ngan die
urm ,,trOz tade mood :(
urm ,,,die kate kawan bese ,,
tpy rmai mnat die kan
uurrrmmm,,,na wat cane ,,
tpy aq percaye kat die :) ,,cume cuak ckit ,,die un spOrting jugak tu yg wat aq cuak
........ta tahu na kate ape :(
tape lah :) ,,,
love u laila natasha

Friday, 17 June 2011

pic :D

naeimah nye
aq :D



nie lah laila :D
love u :D

aq suke perangai die :)

die tu adelah adk angkat aq :)
tpy aq da anggap die cm adq btOi da :)
die selalu tOlong aq :)
selalu bgi nasihat
igt kan aq pade Allah
die gurl yg ta penah berubah
first aq knal die cmpy skrg same je ...
ciri die yg aq tabik dri dlu smpy sekarang ialah
-pky tudung
-die ta pky bju ketat 2
-kuat agame
-selalu ngaji
-die ta ikot fesyen 2 skrg yg cm ape je ...
-die ta layan owg ta knal
mcm 2 lah ,,,byak lah sifat die ..
serius :) ,,aq syg adq aq sOrang nie ..
thanks awak :)

tips meneguhkan iman :)

tdi aq der bce 1 buku agame :)
aq tgh bercelaru :)
cri lah buku agame ,,then jupe artikel pasal meneguhkan  iman :)
aq senaraikan ea :)
-bersyukur apabila mendapat nikmat
-sabar apabila mendapat kesulitan
-bertawakal apabila mendapat perencanaan
-ikhlas dalam segala amal perbuatan
-jangan membiarkan hati larut dalam kesedihan
-jangan menyesal atas satu kegagalan
-jangan putus asa dalam menghadapi kesulitan
-jangan hasad dan iri hati atas kejayaan org lain
-jgn sombong sekiranye memperolehi kejayaan
-jgn tamak dgn harta
-jgn goyah dgn fitnah
-jauhkan diri dri dose 2 yg bsar
-jgn membinasakan diri melakukan dose 2 kecil
-banyak pergi ke rumah Allah :)
-lakukan solat fardhu pada awal waktu
-banyak kan zikir dan doa kpade Allah
-jgn rase tkot kcuali pade Allah :)
-cintailah seseorg dgn tidak berlebih -lebihan
-bersatu padula krane Allah ,,dan berpisah lah kerananya :)

pas bce nie ,,aq pkir ,,aq tenang ckit :)
alhamdulilah Allah telah tenang kan hati aq nie :)

aq takowt :(

aq tkOWt nanti :(
selase g check ,,
byak yg kate surO operatiOn :( ,,
takOt jugak ,,ckp tu mmg mudah na operatiOn :)
tpy :( ,,
urm ,,

....................................................
ttp kes ...


kdue nye :(
aq tkOWT khilangan die :(
die lawa ,,cOmei :(
aq ? urmm
tkot je ,,
aq syg gler kat die :(
seriOs :(
tah la ,,... :(

Monday, 13 June 2011

perjalanan di sekOlah .....

kje manyak maa ,,aq belajar ari nie subjek sejarah ngan mate je ....
bosan kOt ....dri pgi ckgu raisah je dalam kelaz :D
time bM ,,,ckgu hidayah gnti ,,,cuak gak aq tgkk die ,,,:P
cm garang je ,,,aq msOk lmbat ,,sebelOm tu g surau wat sOlat dhuha :)
msOk kelaz aq trOz salam ckgu hidayah tu :D .....hahaha,,,yg kelakar die ,,,
first 2 ,,cm na mara ,,,pas aq salam ,,then aq belai 2 tangan die ,,,:P die trOz senyum :D
hahaha ..msOk je aq ddOk ,,,aq bOrak 2 je dalam kelaz ,,,lpaq ngan iman ,,,hahaha ,,sumpah kelakar lpaq ngan die ...
lame kot ;paq ,,,pas tu blajar sejarah ,,aq da siap kje ,,,ckgu ta percaye ,,,  -.-  ,,
die igt aq nie jhat cgt ,,haaiiihh ,,aq dtg dpan die ,tunjuk buku ,,bwu die percaye ,,,,
tpy pas tu die kate aq BAGOS :P ,,sebelom nie ,,aq mmg ta penah wat kje sejarah pon ,hahaha
mase mate best :) ,,,ckgu ajar paham je ,,,manyak maa die kasi keje ,,,aq terpakse saba saja ,,,
mse na blek ujan pulak ,,,cri laila ta jupe ,,
time die rehat ptg ,,aq try cri die lgi ,,ta jupe jugak ,,,
haaihh ,,mane tah die g -.-
jupe naeimah ,,,die cOmei ari nie ,,hehehe ,,,
die pky tudung lain dri lain :D
lpaq at surau tidO kejap ...na dkad kul 4 bwu aq blek ,,,melayan aman ,,jamal ngan dham ,,,
jdi owg gler aq :D ,,
btw ,,sOk ade sesi tgkp gmbr :)
bz lah sOx :P ,,,yelah aq kan NAIB PENGERUSI PBSM ,,,BENDAHARI pelajar islam ,,AJK BADMINTON :P
jgn jelez :P
hahaa
papai:) ..assalamuailaikum :)
syg awak laila :)
syg adk aq yg kelekar tu : naeimah :)
hehehe ,,,daa

Friday, 10 June 2011

ambOi ,,,serOnok nye die ejek aq -.-

hahahaha ,,
naeimah ,,naeimah ,,,geram aq ,, :D
hehehe ,,tpy awak je teman cye skrg :)
thanks ea ;) ,,
jgn ejek lgi ...cye terang kan nie
-cye ukan owg tua lah =tak kan cukur janggut je owg tua :D ,,hahaha ,,
-kaki cye ta pendek lah =cye menang gO-kart tau ,,,cye bOley bawak kete tahu ,,tpy yg autO jelah :P
-gemuk =bOley lah ,cye ngaku yg itu :D ,,hahaha ...


dah ,,dah ,,
malam nie ,,,gelak ,,gelak ,,
kne sampuk kang :P
hahaha ,,
nyte :)
assalamuailaikum

kje sekOlah -.-

sumpah ,,banyak gler wehh ..
aq da tensiOn da ,,
hahaha ,,,tpy salah aq jugak ,,,
tak buad ,,na bukak sekOlah bwu na buad :D
haihh ,,pnat ,,pnat ,,malam nie kne brjge lah :)
btw ,,laila ,,




I MISS U SO MUCH !!
LOVE U sangat 2 ;)



papai ....
assalamuailaikum

Thursday, 9 June 2011

hehehe ,,,jgn mara hah ...

hehehe ,,laila ,,
cye saje je na wat klimaks tdi
cory tau ;)
ukan sengaje :)
cje na try awak tdi
still lgi ke igt cye :P
hehehe ...cOry wat kdt awak habes trOz :D
tpy mmg tggl 1 msg je kan :P alang 2 :P
btw :D ,,,cOry syg :D
tc ,,
papai ;)

naeimah :D

thanks tau ,,
selalu wat cye appy :D
awak nie dah la kelakar ,,
comei
hehehe ,,,
macam 2 lah awak ,,
tpy awak nie dgil jugak ,,,owg surO mkn pun susah ,,hehehe
awak slalu ade time sye bOsan ,,,time sye sOrang 2 ,,time sye sdih ,,,time sye gumbire  :)
thanks tau naeimah ,,
syg awak cgt :)

muke aq :(

muke aq mkin terOk lah
byak jerawat :( ,,
terOk gler kot :(
ta tahuu lah
tpy kne redha jelah
mybe Allah bgi dugaan :)
ya Allah aq bersyukur jelah :)
tpy kawan 2 aq jgn tkowt ulak tgk muke aq :P
ya Allah kuatkan aq :)
amin ...

Monday, 6 June 2011

naeimah :)

eh ,,,jgn lah mara pasal semalam :)
mmg lah sye skit :)
tpy lau dok umh ...tak buad ape 2 ,,lgi skit :)
tu kuar g swim 2,,hehehe ..
jgn lah mara  ...
skit nie tak krOnik cgt un ,,:),,jantung je ;) ,,elek je
hehehe ,,,btw ,,kaki mmg skit lgi Ohh ,,
na buad OperatiOn jugak lah :( ,,,tpy
takut pulak ,,effect die ta ley jalan 3 bulan :( ,,tak kan na pky kerusi rOda je :(
sementare nie ,,,tak operatiOn lgi :)
k lah ,,tC kat kelantan tu :P
t bawak hadiah tau :P (kidding )
daa :)

syg die !hehehe

:) ,,laila :P ,,
iLOVE YOU ,,hahahah ,,tetibe igt awak lah pagi 2 nie :) ,,
miss u lah ,,
bler awak na blek kL ,,
mentang 2 best kat sane :D
tC tau ...jgn lupe makan pulak :) ,,
badan awak tu dah lah kurus ,,hehehe
papai ;)

bgi tahu 1 malaysia :)

aq da mlaz na gado ngan kaw ,,
aq da x kan ckp pasal kaw ,
aq da ta kan amek tahu pasal kaw ,,
aq da tak nak tahu pasal kaw lagi !!
aq akan jge diri aq je ,, :)
buat ape yg terbaek :)
tahu aq nie jhat ;)
nak buad cm ne kan ,,tape lah ,, TAKDIR KAN  :)
rasenye tak yah tgOr lah smpy bler 2 ....bwu tak gadO ...kan snang cm nie :)
yg pasti aq tak nak kutuk 2 belakang lgi ...cukOp ...cukOp oke ..!
fine ....tak perlu lah nak tls kat blOg then na bgi tahu 1 malaysia nie tahu ...
lantak kaw lah ..
bye ,,,moge kaw hidup bhagia :)

pagi yg tenang :D

hahaha ,,,dah kul bpe da nie ,,
tpy aq ta ley tido lah :D,,
melayan fb tdi ,,naka tertangguh lah kje sekolah aq :D
adooiii ,,,tah bler aq na buad pun ta tahu ,,,banyak kot
mate ,,add math -folio ,,akaun ,bm -3 karangan ,bi-summary ,sej ,fizik ,kimia ...
fuhh ,,,terbaek ...1 ape pun aq ta buad lgi :D
bler aq na buad nie :P ??

pelik ngan perangai die

perlu ke na bgi tahu 1 dunia perangai owg lain cm ne ?
dah la ,,kalau owg lain ta boley trime ,,paham lah sendry ,,perangai kaw tu macam mne ..
ta yah na tls  BANGANG kat aq
serius aq fed up ,, 
tak nak tgOr ? up to u lah ,,
aq mmg ta ley maap kan kaw ...
perangai cm ape je ...
mmg .. cm POIH !!!
aq tak kaco kaw dah  ,,
gerak lah ...

penat :D

hahaha ,,seronok kot g swimming :D
macam ape je kat situ ...
aq bukan pandai cgt berenang :D ,,
hehehe ,,bjet je :P
mndy kat situ 2 jam kot ...selagi aq x blik .,,dorang tak nak blik ,,
sengal btoi,,,
tapy mmg best !!happy je !
hahaha ...
alhamdulilah :)
tpy dada aq skit :( ,,dri pas excident smalam :(
papai ,,
salam

Sunday, 5 June 2011

sdih :(

sdih :(  ,,
aq bangun kul 11.20 tak dapat na solat subuh :(
huhh,,na buad cm ne ...aq bangun je ,,mak da sroh bli santan :D
mndy 2 ,,pas tu bwu aq g kdai ...
aq na wat kje sekolah lah :( ,,,banyak gler kot ,,
tapi der masalah pulak
masalah nye aq MALAS bak kate ckgu zailani :D huahua :)
dah lah ,,na g makan :D
daa :)
assalamuailaikum

excident lagi :)

alhamdulilah aq hidup lgi :)
Allah masih lagi bgi peluang untuk aq hidup :)
hehehe ,,yg pling kelakar yg langgar aq tu die bisu ngan pekak ,,
pas langgar aq die troz gerak ,,
then de pak cik kat flat aq name die cik latip :)
die lah tolong aq ..then die mara owg tu ...hahaha ,,owg tu ukan dgr pun ,,,
hehehe ,,skit jugak lah ,,tangan aq terseliuh ,,darah ckit ,,then dada aq kne kat tempat motor tu ,,skit jugak lah :) ...

alhamdulilah ya Allah kaw telah memberi aq dugaan :) ,,
eh ,,,dugaan tu tandenye Allah sayang aq :)
alhamdulilah :)

dekad umah jer :)

sebenarnye aq bosan gler -.-
tpy ade laila teman kan :D
i love u laila ..
naeimah de kndry ,,
mlaz na kaco :)
na tgk tb ,,tade cter best ,,,urm ,,aq on9 jelah ....
bOsan ,bOsan :( ,,,
na kuar bwak mOtor mlaz ...
sbnarnye aq ade banyak gler kje sekolah ,,,mlaz jugak na buad

bm-3 karangan ,,akaun ,,bi-summary,bosan 2 :D

Saturday, 4 June 2011

tiade teman di kL

hahaha ,,,bjet je kan tajok di atas tu :P
haha ,,yelah awek aq blek kampung die kat kelantan ..
adik aq un blek kampung jugak kat kelantan ...
hahaha ,,nape owg yg aq syg kampung die kat kelantan ?? hahaha ...
ape - ape pun ..
senyum ,,ta perlu kate apa - apa :D
hahaha ,,aq da merepek je ari nie ,,,gler rasenye :D
aq happy gler ,,ta tahu nape :D
alhamdulilah ,,
terime kasih ya Allah :)

hahaha ,,balik kampung !

hahaha ,,,sO funny !!
aq balik kampung dua ary lepas ,,,blek kampung hari khamis ..
macam 2 berlaku kat situ ,,malam pertama balek aq boley tido :D
malam kedua ,,aq tgk tb kat umh bawah sampay kul 2 ,,naek bilik dalam kul 2.05
hahaha ,,,then masuk je blik ,,aq dgr katt luar bilik dgr owg jalan !!
woooaaahhh !sungguh terperanjat ,,hahaha ,,aq troz gang tgn kakak aq !!
hahaha ,,aq ngan kakak aq due 2 takot :D
dah macam ape je ,,,smpul kul bpe ta ley tido :D
dgr mende tu masak lah ,,jalan lah ,,
hebad kan kampung aq :D
kg kaw ade :D

Wednesday, 1 June 2011




Gratisan Musik

bengang lgi -.- !

aq ta ley maap kan die lgi lah !
aq fed up je ...
on fb nmpk die !
kan block ,,mara pulak ,,
merana idop aq -.- ,,,
npe lah die sangop menipu aq ?nape lah die wat aq cm patung ...
wtf lah !! bongang aq ! aq ta ley lupe lah ,,,first time gurl wat cm nie kat aq ....
aq nie un cm owg bodo je ,,,caye ckp die !!
ahh ,,,x sanggop dah !die appy aq merana cm owg gler !
ya Allah ,,,alhamdulilah adq aq ade ,,,,die je yg nyk tolong aq ,,,byak igt kan aq kat Allah ,,
rasenye lau naeimah tade ,,,aq da pukul latip tu sampai mati -.- ...
makin lame aq tgk die ,,makin meluat ,,makin benci !!
haish ,,,
sabar jelah !
Ya Allah bantu lah aq untuk meningkatkan kesabaran ku ini :(
amin

Doa hilangkan marah!!!

Aku berlindung dengan Allah dari godaan syaitan yg terkutuk.
Ya Allah,!ampunkan lah dOsa ku, dan hilangkan lah kemarahan hatiku
dan selamatkan la aku dari godaan syaitan yg terkutuk
Ya Allah berikan lah aku pertunjuk.
berikan lah aku kekuatan.
sesungguhnye aku hamba mu yang lemah, hina dan dina.
Ya Allah, ya Tuhanku, awak lembutkan lah hati- hati insan yang membenci diriku ini.
aku sedaya mungkin tidak mahu menyakiti hati mereka tetapi mengapalah aku dihina.
Ya Allah, ampunkan dOsa ku! Ya Tuhan, permudahkan lah segala urusanku.


Hmmmm,,Sahabat yang mungkin membaca blOg saya ini,
seandainya kalian memang sengaja menyakitkan hati saya,
 TERIMA KASIH BANYAK- BANYAK
saya sudah maaf kn anda semue...
saya tak nak haati saya dikotori dengan benda- bende begini.
lets forgive and forget!!!!
jika kemengan yang kamu mahukan kamu sudah menang!!!!
bergembira lah...